Nieuws

Het leven van Lourens en Madagascar, de eersten die door Nederlanders tot slaaf werden gemaakt.

Lourens en Madagascar worden in oktober 1595 uit hun dorp geroofd en tot slaaf gemaakt op een Hollands galjoen. Het gebeurt tijdens de Eerste Schipvaart, de allereerste keer dat een Nederlandse vloot naar Azië vaart. Het onderzoek dat ik deed voor De Groene Amsterdammer laat zien hoe gewoon slavernij dan al is. Het bijzondere verhaal van Lourens en Madagascar werpt ook licht op een vergeten deel van het slavernijverleden: de omvangrijke mensenhandel door Nederlanders in 'de Oost'.

1619. Een Nederlands schip bracht de eerste Afrikanen naar Virginia

In de Verenigde Staten staat '1619' bekend als het jaar waarin de African-American community begon. Uit onderzoek dat ik deed voor NRC blijkt nu dat de eerste Afrikanen in Virginia door een Nederlands schip werden geleverd. De burgemeester van Vlissingen en Stadhouder Maurits van Oranje bezegelden het lot van Antonio en Isabella uit Angola.

Podcast 'Vloed'

Voor festival Into The Great Wide Open duik ik in de archieven en maak ik een podcast over eilandmuziek: Vloed. Muziek gemaakt in afzondering en de fascinerende verhalen daarachter.

Voorpublicaties

Van mijn boek 'De Correspondent in Amerika' zijn twee voorpublicaties verschenen.

Stroopwafels voor Obama In De Groene Amsterdammer

Deze journalist volgde De Correspondent vanaf 2014 en schreef er een boek over Op de Correspondent zelf.


Boekpresentatie

Wil je op 6 februari bij de boekpresentatie van De Correspondent in Amerika zijn? Meld je hier aan bij Spui25 in Amsterdam