Leendert van der Valk

Als freelance journalist ben ik gespecialiseerd in verhalende journalistiek. Ik schrijf voornamelijk over muziek, trans-Atlantische cultuur en het slavernijverleden. Voor NRC ben ik muziekrecensent. In mijn stukken is muziek stiekem altijd een opstapje naar een groter verhaal.

De afgelopen tijd schreef ik een aantal onderzoeksverhalen over het vroege slavernijverleden. Voor de Groene Amsterdammer ontdekte ik het verhaal van Lourens en Madagascar, de eerste jongens die door Nederlanders tot slaaf werden gemaakt. Voor NRC legde ik het Nederlandse aandeel in de aankomst van de eerste Afrikanen in Noord-Amerika bloot. Dat gebeurde in 1619.

Soms schoppen verhalen het tot boeken. Ik schreef twee muziekboeken. Voor Duivelsmuziek fietste ik door de Mississippi Delta naar New Orleans. Voor Voudou reisde ik vanaf daar verder naar de Cariben en West-Afrika en onderzocht de relatie tussen voodoo, muziek en slavernij. Mijn meest recente boek gaat niet over muziek. Voor De Correspondent in Amerika verhaal volgde ik de oprichting van The Correspondent, het internationale platform voor 'radicaal ander nieuws' in New York en Amsterdam.

Ik ben ook freelance docent journalistiek. Voornamelijk voor de UvA-opleiding Media en Journalistiek en voor de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg. Soms werk ik als curator voor festivals.

Foto boven: Second line in New Orleans. Door Winnifred wijnkerPortretfoto door Anneke Hymmen